Trabzon Faruk Başaran Bilim ve Sanat Merkezinde Yazılım ve Programlama Laboratuvarı Açılış Töreni Geçekleştirildi
Bakanlığımız ve Turkcell arasında imzalanan, bilim ve sanat merkezlerinde eğitim gören öğrencilerimize, yazılım alanında eğitim imkânı ve zenginliği sunulmasına yönelik iş birliği protokolü kapsamında, Trabzon Faruk Başaran Bilim ve Sanat Merkezinde, bugün Yazılım ve Programlama Laboratuvarı açıldı.
Açılış törenine Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Sayın İbrahim ER, Adalet ve Kalkınma Partisi Trabzon Milletvekili Sayın Bahar AYVAZOĞLU, Turkcell Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Sayın Hilmi GÜLER, Bakanlığımız Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Sayın Ahmet Emre BİLGİLİ, daire başkanları, Vali Yardımcımız Sayın Ayhan DURMUŞ, Müdürümüz Hızır AKTAŞ, Ortahisar Kaymakamı Tolga TOĞAN, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcılarımız, ilçe milli eğitim müdürlerimiz, öğretmenler ile öğrenciler katıldı.
Açış konuşmasını yapan Müdürümüz Hızır AKTAŞ, "Sizleri güzel Trabzon’umuzda ağırlamaktan büyük onur duyduğumuzu ifade ediyor, şahsım ve tüm eğitim camiamız adına en derin saygı ve şükranlarımızı arz ediyorum.
Öncelikle Bakanlığımız ve Turkcell arasında imzalanan, bilim ve sanat merkezlerinde eğitim gören öğrencilerimize, yazılım alanında eğitim imkânı ve zenginliği sunulmasına yönelik iş birliği protokolü kapsamında, bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz, bu çok değerli “Yazılım ve Programlama Laboratuvarı”nın şehrimize kazandırılmasından dolayı büyük bir mutluluk ve memnuniyet duyduğumuzu ifade etmek istiyor, bu vesileyle zat-ı âlilerinize şükranlarımızı arz ediyorum.
Okulumuzda, hafta sonu ve hafta içi okul sonrası olmak üzere eğitim gören 454 özel yetenekli öğrencimizin, günümüz teknolojileri ve proje tabanlı öğrenme modelleri ile desteklenip, bireysel yeteneklerinin farkında olmalarını ve kapasitelerini geliştirerek en üst düzeyde kullanmalarını sağlamak amacıyla açılan laboratuvarımızda, fikirler ürünlere, hayaller gerçeğe dönüşecek, en nihayetinde ise geleceğimizin endüstrisine yön verecek yazılım, bilişim, uzay mühendisleri yetişecek ve bu öğrencilerimiz yapacakları icatlarla ülkemize katma değeri yüksek ürünler kazandıracaktır. Bu sebeple laboratuvarımız hayati öneme sahiptir.
Özelde Trabzon’umuz, genelde ise ülkemize büyük katkılar sunacağını düşündüğümüz laboratuvarımızın ilimizde açılmasını takdir eden Sayın Bakan Yardımcımıza ve yapımını üstlenerek her ihtiyacını karşılayan Hayırseverimize şükranlarımızı sunuyor; ilimizi ziyaret edip bizlere onur bahşettiğiniz için sizlere bir kez daha derin saygı ve teşekkürlerimizi arz ediyorum.” dedi.
Bakanlığımız Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Sayın Ahmet Emre BİLGİLİ, “Su akar yolunu bulur derler. Ona uygun bir yol bulursanız o akar başarıyı bulur. Biz de Türkiye’de çocuklarımız için başarılı ve mutlu olacakları ortamlar oluşturuyoruz. Biz bunun adına bilim sanat havuzu diyoruz. Bu kurumları kendilerine uygun ortamlar oluşturarak kendilerini daha verimli hale getirmeleri konusunda oluşturuyoruz. Bu kurumları çok kaliteli hale getireceğiz. Böylelikle çok daha kullanılabilir ve değerlendirebilir hale gelecek. Bu sene 800 bin öğrencimiz bilim sanatlı olmak için başvuruda bulundu. Bu sınav sürecini hep birlikte arkadaşlarımızla birlikte onları bilim sanatlı olmaları için gereken uygun şartları oluşturup en güzel şekilde seçme yapmaya çalışacağız. Önemli olan Türkiye’nin bilim sanat havuzunu en nitelikli hale getirmek, bu düşünceyle bilim sanat merkezlerimizi geliştirmeye çalışıyoruz. Bütün bilim sanat merkezlerimiz başarılı ama Trabzon daha başarılı bir merkezimiz. Buraya kadar gelen bizim çok değerli büyüğümüz Hilmi Güler beyefendiye ve bütün Turkcell ailesine teşekkür ediyorum.” dedi.
Turkcell Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Sayın Hilmi GÜLER, “Dâhiler şehri Trabzon’da bulunmanın mutluluğu içerisindeyim. Trabzonspor’u ile siyasetçileri ile inşallah yeni ürünler ve yeni insanların çıkacağı bir projenin uygulanması ile ilgili burada bulunuyoruz. Özel yetenekli insanlara çok ihtiyacımız var. 27 ilde 33 okul ve 15 bin öğrenciye sadece bu proje kapsamında destek olduk bunun dışında diğer projelerle de 20 bini aşan üstün zekâlı özel yetenekli öğrencilerin elinden tuttuk. Ahmet Bey’in de bahsettiği gibi su yolunu bulsun diye. Bu çalışmalarla gönlümüz rahat ediyor, kazandığımız paraların bir kısmını onlara vererek kalkınma yarışında mukayeseli üstünlüğümüzü sağlamış oluyoruz. Bu programlar dâhilinde Türkiye’nin gelişimini bundan sonraki çalışmalarda da destekleyeceğiz. Hepinize saygılar sunuyorum.” dedi.
Adalet ve Kalkınma Partisi Trabzon Milletvekili Sayın Bahar AYVAZOĞLU, “Bugün burada çok zeki çocuklar var bütün öğretmen ve velilerle birlikte. Neticede bilişim teknolojisi çok nitelikli veriler elde edebileceğimiz bir alan. Her ne kadar yazılım, donanımla açıklanabilecek bir tanımlama yapsak da bu kavramlara zekâ ile ulaşabiliriz. İnsanın zekâsı olmadan hiçbirini denetim altına alabileceğimiz bir durum söz konusu değil. Dolayısıyla bizim zeki ve kibar çocuklara ihtiyacımız var Cemil Meriç’in deyimiyle, “Onlara vereceğimiz fırsatlarla onlara yatırım yapacağız.” inşallah. Sanayi Devrimi’nde buhar makinesi ne ise bilişim çağında da bilgisayar o demek. Bu potansiyelleri keşfedip onlarla birlikte yol almak çok önemli. Bu meselede yol alan Trabzon eğitim camiasını kutluyorum. Yakın zamanda zaten birinci de olduk LGS’de. Yakın zamanda bütçe çalışması yaptık genel kurulda, bu anlamda eğitime ayrılan payında niteliksel ve niceliksel bir kanıt olduğunu düşünüyorum. Hüseyin Başaran’ın çok önemli katkıları olmuş bu kurumun açılmasında. Devlet millet işbirliği ile başarı kaçınılmaz oluyor. Onlara teşekkür ediyorum. Bu vesile ile bu pırıl pırıl çocuklarımızı keşfeden tüm eğitimci ve anne babalarına, çocuklarımızın içinde bulundurdukları zekâ duygusu sayesinde hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum.” dedi.
Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Sayın İbrahim ER ise “Hiç şüphesiz ki hedeflerimizin gerçekleşmesinde en önemli sermaye insan sermayesi. Biz yer altı gibi fiziki sermaye bakımından çok zengin değiliz. Böylesi hedeflerde en büyük zenginliğimiz insan sermayemiz. Genç bir ülkeyiz, 25 yaş altı nüfusun toplam nüfusa oranı yaklaşık %40’a tekabül ediyor. Aslında bu alanda çalışanlar öylesi bir durumu kalkınma için fırsat eşiği olarak değerlendiriyorlar. Böylesi bir potansiyelin fırsata dönüşebilmesi bir takım koşullara bağlı, bu genç nüfusu üretimin içinde olacağı zaman dilimi içerisinde bilgi ve beceriyle donatmak… Yani var olan potansiyel zenginliğin açığa çıkması, bu kitlenin nitelikli bir eğitimden geçmesiyle mümkün. Biz genel anlamıyla bütün çocukların, özelde de üstün yetenekli çocukların gerekli olan böyle bir eğitimden geçmesi gerektiğini bilincindeyiz. Böylesi bir maliyeti üstlenmemizin nedeni buradan elde edilecek katma değerin toplumsal faydası içindir. Eğitimde önemli bir kavram var: Fırsat eşitliği. Bu çocukların kendi doğalarında kendi özgünlüğünde bir takım programlarla karşı karşıya gelmesi var olan potansiyelini açığa çıkaracak imkânlarla karşı karşıya getirilmesi eğitimde fırsat eşitliği kavramına daha öte bir mana ve anlam getirmektedir. Ülke genelinde 136 BİLSEM’de üstün yetenekli çocuğumuza hizmet vermekteyiz. Biz bu bağlamda Bakanlık olarak birçok STK ile işbirliği içerisindeyiz. Bugün burada açılışını yaptığımız bu zekâ gücü atölyesi bunlardan bir örnek. Bu atölyede yazılım, oyun eğitimleri, 3D yazıcılarla ürün geliştirme çalışma eğitimleri verilmekte. Bu çalışmalar eğitimle vizyon hedefleri ile uyumu da gösteriyor. Bu bağlamda Başaran ailesini de tebrik ediyorum. Dilerim bu zekâ gücü atölyesi kapsamında Trabzon’da dâhiler yetişir. Bu sözlerle hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.” dedi.
Protokol konuşmalarının ardından Zekâ Gücü Atölyesi’ne geçen heyet, öğrencilerin yaptıkları birbirinden başarılı teknolojik ürünleri incelediler. Zekâ Gücü Atölyesi’nin ortaya koyduğu ürünlerden uzun süre elektrik sağlayan güç ünitesi, engelliler için geliştirilmiş taksi modeli, lazer yazıcı gibi inovasyon ürünlerini öğrencilerin ağzından tanıma şansı buldular. Etkinlik heyet tarafından öğrencilere verilen hediyeler ile son buldu.