MÜDÜRLÜĞÜMÜZÜN EDES PROGRAMI KAPSAMINDA YÜRÜTTÜĞÜ PROJELER
2012 yılında yürütülen ‘Engelsiz Yaşama Engelsiz Destek’ projesi ile Trabzon ilinin 17 ilçesi ve köylerinde ikamet eden 1000 engelli ziyaret edilmiş olup sorunları dinlenmiştir. 150 kişinin katılım gösterdiği bir çalıştay yapılarak çalıştayın sonuçları raporlaştırılıp dergi haline getirilmiştir.
2012 yılında yürütülen ‘Bize de Yer Açar mısınız’ projesi ile Akçaabat ilçesinde 20, Trabzon merkezde 20 olmak üzere 40 engelli çocuğa marketten, mağazadan alışveriş yapmak, asansöre binmek, restoran da yemek yemek gibi sosyal yaşam becerilerini güçlendirecek eğitimler verilmiştir. Bunun yanında öğrencilerin el becerileni güçlendirmek, sanata yönelmelerini sağlamak için ahşap boyama, takı tasarım, halk oyunları gibi eğitimlerde verilmiştir.
2013 yılında yürütülen “LİMİT SİZSİNİZ” Projesi ile 400 engelli çocuk ebeveynine çocuklarının engelleri konusunda bilinçlendirmenin yanı sıra psikolojik destek verildi. Bunun yanında 600 normal gelişim gösteren çocuk ebeveynine engellilere karşı tutum ve davranışlar konulu eğitimler verildi. 2000 ortaokul öğrencisine engelliliği tanıtan çizgi filmler izletildi. 15 görme engelliye Braille, 15 konuşma ve duyma engelliye işaret dili eğitimi verildi.
2013 yılında yürütülen “Ver Bana Elini Kaldıralım Engelleri” projesi ile 60 engelli ve 60 normal gelişim gösteren öğrenciye Fotoğrafçılık, Drama, Dans kursları düzenlendi. Normal gelişim gösteren öğrenci ve engelli öğrencilerden karma takımlar oluşturuldu. Her normal gelişim gösteren öğrencinin takım arkadaşı bir özel eğitim öğrencisi oldu ve birbirlerini kabullenmeleri sağlandı.
2014 yılında yürütülen ”Kitaplar Konuşuyor Karanlıklar Aydınlanıyor” projesi ile 5 ilçe ve 5 merkez olmak üzere 10 ortaöğretim kurumunda okuma kabinleri kuruldu. Bu okuma kabinlerinde 1000 eser, lise ve üniversite öğrencileri tarafından görme engelliler için seslendirildi. Bunun yanında Türkiye’nin her bir köşesinde ikamet eden görme engellilerin de bu kitaplara ulaşabilmesi için web sitesi hazırlandı. Trabzon ilinde görme engelliler için sesli kütüphane de oluşturulacaktır.
2014 yılında yürütülen “Engelsiz Empati” projesi ile kamu kurumundan görevlendirilmiş 50 kamu görevlisi “Engellilere Karşı Tutum Ve davranışlar” konulu 5 seminere katılmış olup, seminerlerin ardından 5 günlük empati konulu drama etkinliklerine katılmışlardır. Drama etkinliklerinde farklı engellere sahip bireyler ile birlikte olup empati süreci başlatılmıştır. Ortaöğretim kurumlarında engellilerle birlikte karma takımlar oluşturulmuş futbol ve tenis turnuvaları yapılmıştır. Özel eğitim sınıfı öğrencileri KTÜ Fatih Eğitim Fakültesi Müzik Öğretmenliği öğrencileri ile ritim aletlerinin kullanılması konusunda eğitimler almış eğitimlerin sonunda meydan parkında gösteri yapılmıştır.
2015 YILINDA YÜRÜTÜLECEK OLAN PROJELER
“Engele Engel Ol” Projesi ile; Trabzon ili ve ilçelerinde bulunan toplam 120 ortaöğretim kurumunda 11. Sınıflarında eğitim gören yaklaşık 10.000 öğrenciye ve özellikle ilçelerde eğitim gören 5.000 öğrencinin ailesine; engelliliğe neden olan, “Hamilelik sırasında yaşanan sorunlar, genetik nedenler, akraba evlilikleri, yetersiz ve kötü beslenme, ilaç kullanımı, zehirlenme, madde bağımlılığı, hastalıklar, kazalar, çevresel faktörler” konularında 3 saatlik bilgilendirmeler yapılarak engelliliğin ortadan kaldırılması veya en aza indirilmesi, bilgi ve bilinç düzeyinin artırılması amaçlanmaktadır.
“Eğitime Renkli Adımlar” Projesi ile; İlk ve ortaokul düzeyindeki engelli öğrencilere yönelik eğitim materyalleri geliştirilerek sosyal yaşama bağımsız biçimde katılması ve eğitsel çevrelere adaptasyonu kolaylaştırılacaktır. Ayrıca, toplumun engellilik konusunda bilinç düzeyinin ve duyarlılıklarının arttırılması, ailelerin engelli çocuklarının gelişim özellikleri ve eğitim ihtiyaçları konusunda bilinçlendirilmesi gerçekleştirilecektir.