“Üniversiteye Yolculuk” projesi kapsamında 14 Kasım 2015 tarihinde Akçaabat Atatürk Mesleki Teknik Anadolu Lisesinde Vali Yardımcısı Mustafa GÜRDAL, İl Milli Eğitim Müdürümüz Hızır AKTAŞ, K.T.Ü. Fatih Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Rıza AKDENİZ, Müdür Yardımcıları, İlçe Milli Eğitim Müdürleri, Şube Müdürleri, farklı alanlarda akademisyenler, okul müdürleri, öğretmen, veli ve öğrencilerin katılımlarıyla YGS-LYS Çalıştayı Gerçekleştirildi.
Protokol konuşmalarıyla başlayan çalıştayda;
Açılış konuşmasını yapan Strateji Geliştirme Şube Müdürü Mesut Kaş “Biz bugün Trabzon’un merkezi sınavlardaki durumunu analiz etmek, Trabzon’un haritasını görmek istedik. Bunun için de öğretmenlerimizi öğrencilerimizi, okul idarecilerini, velilerimizi, özel okul temsilcilerini, akademisyenleri, eğitime yön veren Milli Eğitim Müdürlerimizi, kısacası YGS-LYS üzerine sözü olan her kesimden katılımcıları buraya davet ettik. Çünkü eğitim komplike bir olgudur. Tüm paydaşların sesinin- sözünün olduğu rapor bize daha net bilgi-yön verecektir. Buradan çıkacak raporlara göre Ar-Ge Birimimizle bir analiz yapıp, sorunların çözüm önerilerine dair eylem planları için çalışmalar yapacağız.”dedi.
İl Milli Eğitim Müdürümüz Hızır AKTAŞ;
"Çocuklarımız bizim geleceğimiz. Ülkemizin zenginliği. Bu zenginliği daha da artırma ve kaliteli hale getirme adına yapmış olduğumuz bu çalışmanın ilimize hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Bu çalışma esnasında bize destek olan KTÜ´nün rektörüne,eğitim fakültemizin dekanına huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Eğitim önemli bir iştir. Bizler eğitim faaliyeti yapıyoruz. İddialıyız ve Trabzon´unumuzu eğitim şehri haline getirmenin gayreti içerisindeyiz. Her toplantıda başta sayın valimiz olmak üzere bunu ifade ettik. Ama bunu sözde değil, kurumların eğitim faaliyetlerinde de göstermesi gerekir. Onun için biz ilimizdeki eğitimimizi masaya yatırmak istiyoruz. Durumumuz nedir. Eksikliklerimiz nelerdir. Bu tedbirleri alma noktasında bir gayretin içerisindeyiz. Bundan dolayı buraya emek verecek bütün komisyondaki arkadaşlarıma ben teşekkür ediyorum. Biz ilimizi eğitim kenti haline getireceksek bunu toplumun bütün katmanlarıyla, öğrencilerimizle, öğretmenlerimizle, velilerimizle, basınımızla her şeyimizle topyekün yapacağız. Birlikte olacağız. Destek vereceğiz. İnşallah çocuklarımızı daha nitelikli hale getirmek suretiyle daha donanımlı halde hayata hazırlayacağız. Tüm bu soruların cevap bulacağı bu çalıştayın ilimize, öğrencilerimize, velilerimize hayırlar getirmesini temenni ediyor, katılımcıları yürekten kutluyor,hepinizi saygıyla, hürmetle selamlıyorum." dedi.
KTÜ Fatih Eğitim Fakültesi Dekanı Ali Rıza AKDENİZ;
“Trabzon Milli Eğitimdeki son zamanlarda bu olumlu hareketlilik bugün buraya yansıyor. Çünkü Trabzon’un iki büyük eğitim camiası İl MEM ile KTÜ’nün imzaladığı Üniversiteye Yolculuk Projesi Protokolü, bizleri de heyecanlandırdı. Akademisyenlerimiz, Milli Eğitim Müdürlüğü’ndeki öğretmenlerimizle il düzeyinde yapılacak YGS Son Prova için soru hazırlıyor. Bugün burada eğitimi tartışacağız. Belki de öğrenmeyi yeniden öğreneceğiz. Trabzon’un eğitiminin tartışıldığı böyle bir çalıştayda Türkiye’de eğitim sorunları üzerine çalışmalar yapan akademisyenlerimizin olması memnuniyet vericidir.Öğrenci sınıfa öğrenme amacıyla geliyorsa başarı kendiliğinden gelecektir.Buna inanıyoruz. Bu çalıştayın başarılar getirmesini temenni ediyor, saygılar sunuyorum." dedi.
Vali Yardımcısı Mustafa GÜRDAL;
"Trabzon´unumuzda böyle bir çalıştayın düzenlenmesi memnuniyet verici.Eğitimdeki mevcut durumumuzu masaya yatıracağız. Şu an neredeyiz. Bundan sonrası için neler yapmamız gerekir. Yol haritası çıkaracağız. 10 ayrı komisyonumuzda akademisyenlerin, okul müdürlerimizin, öğretmenlerimizin, öğrencilerimizin, velilerimizin olması çok önemli. Bütün paydaşlar fikirlerini ortaya koyacak. Eksilerimizi, artılarımızı bu 10 komisyonumuz masaya yatıracak. Çalıştaydan çıkacak raporları çok önemsiyoruz. Bunun devamında da yapılacak çalışmalar bu işin tamamlayıcısı olacaktır. Böyle bir çalışma Trabzon’a çok olumlu katkılar sağlayacaktır. Ben bu çalıştayın bütün eğitim camiamıza hayırlı olmasını diliyor, emeği geçen ve katkıda bulunanlara teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum." dedi.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge üyesi Ural Yaman’ın merkezi sınavlarda ilimizin durumunu anlatan sunumundan sonra komisyon görüşmelerine geçildi.
Komisyon Grupları 1. Oturum 2. oturumu
-
Grup: Türkçe-Edebiyat Komisyonu YGS LYS-3
-
Grup: Tarih Komisyonu YGS LYS-4
-
Grup: Coğrafya Komisyonu YGS LYS-3
-
Grup: Felsefe Grubu Komisyonu YGS LYS-4
-
Grup: Din Kült. ve Ahlak Bil. Komisyonu YGS LYS-4
-
Grup: Fizik Komisyonu YGS LYS-2
-
Grup: Kimya Komisyonu YGS LYS-2
-
Grup: Biyoloji Komisyonu YGS LYS-2
-
Grup: Matematik-Geometri Komisyonu YGS LYS-1
-
Grup: Yabancı Dil Komisyonu YGS (genel) LYS-5
Her bir Komisyona;
Bir MEB (il MEM) yöneticisi
-
Bir Akademisyen (Moderatör) –
Bu akademisyenler Merkezi sınavları bilen, sınavlar üzerine araştırmaları-çalışmaları olan ve aynı zamanda ÖSYM’nin merkezi sınavlar soru hazırlama komisyonunda görev alan kişilerdir.
-
Bir rehber öğretmen
-
Bir özel okul temsilcisi
-
1’er müdür, (4 okul Fen-Sos. Bilimler Lisesi, And. Liseleri, İHL, Meslek Lisesi türünden);
-
1’er öğretmen (4 okul Fen-Sos. Bilimler Lisesi, And. Liseleri, İHL, Meslek Lisesi türünden);
-
1’er veli (4 okul Fen-Sos. Bilimler Lisesi, And. Liseleri, İHL, Meslek Lisesi türünden);
-
1’er öğrenci (4 okul Fen-Sos. Bilimler Lisesi, And. Liseleri, İHL, Meslek Lisesi türünden); katılımcılar katıldı.
Merkezi Sınavlar YGS ve LYS’de soru çıkan tüm derslerden ayrı ayrı eş zamanlı 10 komisyon oluşturulup, her dersin özelinde sabah oturumlarında YGS, öğle oturumlarında LYS tartışmaları yapıldı. O derse ait YGS-LYS sınavlarındaki soru durumu, konu içeriği, dersin il düzeyi ve okul türleri başarı durumunu gösterir, tüm bilgi ve belgeleri içeren dosyaların verildiği komisyonlarda, il başarımızı yukarı sıralara çıkartmak, ilimizdeki ortaöğretimin niteliğini ve verimliliğini artırmak için geleceğe yönelik amaç, hedef ve faaliyetler ile sınavların branş bazlı mevcut durum analizleri tartışılarak mevcut sorunlara çözümler üretildi.
Oturumlar sonrası ortaya çıkan durum ve çözüm önerileri ilgili raporlar tüm katılımcılara okundu.
Raporların okunmasından sonra teşekkür konuşması yapan Şube Müdürü Mesut Kaş: Çalıştay raporlarının üzerine titizlikle çalışacağız. Bu çalıştay bizim için bir sonuç değil, aslında bir başlangıçtır, çünkü bu raporlar bizim eylem planımızın başlangıcını, hareket noktasını oluşturacaktır.
Tüm katılımcıların verimli geçtiğini belirttikleri çalıştay, komisyon başkanlarına hatıra hediyelerinin verilmesiyle sona erdi.