TRABZON İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

İstiklal Marşı´nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy´u Anma Günü Etkinliği Düzenlendi

İstiklal Marşı´nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy´u Anma Günü Etkinliği Düzenlendi

  Milletimizin, millî mücadele dönemindeki kahramanlığını, azmini ve inancını anlatan İstiklal Marşımızın, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 12 Mart 1921 tarihinde kabulünün 99. yıl dönümü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü dolayısıyla, ilimizde çeşitli etkinliler düzenlendi. 

         Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi'nde Ortahisar İlçe  Milli Eğitim Müdürlüğünce organize edilen programla başlayan anma etkinlikleri kapsamında, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'mızın okunmasının ardından konuşma yapan Müdürümüz Hızır AKTAŞ;  Bağımsızlık sürecinde etkin rol alan, hayatını, yurduna ve milletine adamış millî şairimiz Mehmet Akif ERSOY'u anmanın ve onun kaleminden dökülen kahramanlık destanı İstiklâl Marşı'mızın, Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilişinin 99. yıldönümünü  kutlamanın onurunu ve gururunu yaşıyoruz. Bu münasebetle tertip ettiğimiz programa hoş geldiniz sefalar getirdiniz.

Mehmet Akif ERSOY sadece bir istiklâl şairi değil, aynı zamanda bir İslam ve iman şairidir. Bir çile ve dava adamıdır. Bir düşünce ve aksiyon insanıdır.

Bu yönüyle aziz milletimizin gönlünde müstesna bir yere sahiptir.

Bugün, dünden daha büyük ve özel bir ilgiye, derin bir sevgiye mahzar olmaya devam ediyor.

Milletin sesi Mehmet Akif'in düşünce ve aksiyon yönü, İslam'a ve millete bağlılığı, istiklâl ve hürriyet sevdası, sanatı ve daha bir çok müstesna yönleri yazılıp anlatılıyor.

Anadolu topraklarında yetişmiş tüm zamanların en büyük mütefekkir ve şairlerinden olan Mehmet Akif ERSOY'u tanımadan, anlamadan İstiklâl Marşı'nın ruhunu ve anlamını idrak etmek mümkün değildir. Türkçeyi son derece iyi kullanan vatan şairimiz, aynı zamanda kendini çok iyi yetiştirmiş değerli bir fikir ve dava insanıdır.

İstiklâl Marşı'nı anlamak, onun ruhunu ve mesajını iyi kavrayabilmek için "Büyük İslam Davası"nın en önde gelen ideologlarından birisi olan merhum Mehmet Akif ERSOY'un kendi düşüncelerine müracaat etmemiz yerinde olacaktır.

O büyük şahsiyete İstiklâl Marşı'nı nasıl yazdığı sorulduğunda şöyle cevap vermiştir:

"İstiklâl Marşı, ümitle, imanla yazılır. O zamanı düşünün... İmanım olmasaydı yazabilir miydim? Zaten ben, başka türlü düşünüp başka türlü yazanlardan değilim. Bu elimden gelmez. İçimde ne varsa, bütün duygularım yazılarımdadır. O günler ne samimi, ne heyecanlı günlerdi. O şiir, milletin o günkü heyecanın bir ifadesidir. Bin  bir felaket karşısında bunalan ruhların, ıstıraplar içinde halâs dakikalarını beklediği bir zamanda yazılan o marş, o günlerin kıymetli bir hatırasıdır. O şiir bir daha yazılamaz... Onu kimse yazamaz... Onu bende yazamam... Onu yazmak için o günleri yaşamak lazım. O şiir artık benim değildir. O, milletin malıdır. Benim millete karşı en kıymetli hediyem budur. Allah bir daha bu millete bir İstiklâl Marşı yazdırmasın."

İstiklâl Marşı'mız, tarih boyunca mazlum milletlerin koruyuculuğunu yapan bu necip milletimizin var olma mücadelesinin destanıdır. Bu destanı yazdıran; toprağın üstünde, esaret ve zillet içerisinde yaşamaktansa, izzetli ve şerefli bir ölümü seve seve tercih eden ecdadımızın ihlâsla bezenmiş inancıdır.

            Vatan Şairi Akif, Ankara kışında İstiklâl Marşı'mızı gönüldeki ateş ve zihnindeki ışıkla mısralara dökerken elbette kesif duygu ve fikir oluşumu içindeydi. Şiirin kırk bir mısrasına da, hâkim olan bu duygu yoğunluğundan dolayıdır ki şiirde birçok sembol kullanılmıştır: bayrak, ezan, şüheda, iman bunlardan sadece bazıları Milletimizi bugüne dek payidar kılan bu sembolleri iyi tetkik edip içlerini doldurarak hayatımıza aksettirdiğimizde bu mefhumları sinemizde yaşattığımızda eminim ki son zamanlarda çetin imtihanlardan geçen ülkemiz ve tüm gönül coğrafyamız huzur ve refaha erecektir.

İşte bunun için yılların ötesinden geleceğe uzanan bir çığlıktır. Akif.

            İşte bunun için bu topraklara bağlı herkesin ruhunda fırtınalar koparan bir haykırıştır Akif.

            İşte bunu için öteler ötesinden gelen ve bu güzel vatanda otağ kuran ölümsüz bir sestir Akif.

            O, İstiklâl Marşı'yla bu aziz milletin karakterini, duygu ve ruh dünyasını, hürriyet tutkusunu, millî ve manevi değerlerini en güzel şekilde ifade ederek vicdanların sesi olmuştur.

            Akif ki millî mücadeleyi destanlaştırmış, toplumun kutsallarını en veciz şekilde hülasa eden İstiklâl Marşı'nı ay yıldızlı bayrağımızla birlikte milletin en önemli müştereklerinden biri haline getirmiştir. İstiklâl Marşı'nı Safahat'a almayarak millete armağan etmiştir.

" Asımın nesli diyordum ya nesilmiş gerçek:

İşte çiğnetmedi namusunu çiğnetmeyecek, çiğnenmedi, çiğnenmiyor ebediyen çiğnenmeyecek."

            Buna yürekten inanıyorum. Asımın neslinin bugünkü temsilcileri Milletimizin bekası için canını bedel koyma mücadelesi vermektedir.

İşte bu kahramanlara yürek yürek, dua dua yakarışımızla.

Ya Rab. Bu ezanlar ki dinin temeli, ezanımızı dindirtme.

Ya Rab. Bu topraklar ki ezanlarımızın makamı... Vatanımızı böldürtme. 

Ya Rab. Bu bayrak ki şehidimizin kanı Bayrağımızı ebediyen semalarımızdan indiritme.

Ya Rab. Bu şehitler ki imanımızın ikrarı Aziz milletimizi mahzun etme.

Ya Rab. Şanlı ordumuza Nusret ve zafer nasip et. Milletimizin birlik ve beraberliğini daim eyle.

Sabrımızı artır.

Evlatlarımızı muhafaza eyle.

Bu duygu ve düşünceyle:

"Allah bu millete bir daha İstiklâl Marşı yazdırmasın."

Kahraman Şehitlerimize rahmet, Gazilerimize sağlıklı uzun ömürler diliyor, Hazirunu saygıyla selamlıyorum diyerek konuşmasına son verdi. 

       Program, Ortahisar Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından tiyatro gösterisi sahnelendi. 12 Mart konulu yarışmalarda dereceye giren öğrencilere Valimiz Sayın  İsmail USTAOĞLU ve protokol üyelerince ödüllerinin takdim edilmesiyle sona ererken, Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi Mehmet Akif Ersoy konulu fotoğraf ve resim sergisine de ev sahipliği yaptı.

12-03-202012-03-202012-03-202012-03-202012-03-202012-03-202012-03-202012-03-202012-03-202012-03-202012-03-202012-03-202012-03-202012-03-202012-03-202012-03-202012-03-202012-03-202012-03-202012-03-202012-03-2020

Gülbaharhatun Mahallesi Hükümet Konağı 61040 Merkez / TRABZON - 0 462 230 20 94 (Santral)

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.