Çalıştaya MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil GÜNGÖR, Özel Yeteneklerin Geliştirilmesi Daire Başkanı Oktay KILIÇ, İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanı M. Ramazan BARIN, Araştırma Geliştirme ve Projeler Daire Başkanı Ertan GÖV, Milli Eğitim Müdürümüz Hızır AKTAŞ, Müdür Yardımcısı Fatma Zehra AYDIN, 9 eğitim uzmanı ile 68 ilden 81Bilim Sanat Merkezi müdürü katıldı.
Projenin Amacı: Özel yetenekli bireylerin eğitiminde Bilim Sanat Merkezlerinden beklenen görev ve hedefleri gerçekleştirmede, Bilim Sanat Merkezlerinin geliştirilmesine yönelik yöneticiler aracılığıyla öğretmenlere ve öğrencilere yol haritası oluşturmak, güncellenen eğitim programı ve işleyişte yenilenen eğitim unsurları konusunda merkez yöneticilerinin sürece katılılımlarıyla önümüzdeki eğitim-öğretim döneminde kaliteyi artırmak.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Özel Yeteneklerin Geliştirilmesi Daire Başkanı Oktay KILIÇ; Göreve başladıklarından itibaren ekip olarak çok çalıştıklarını, yeni bir bakış açısını geliştirmeye yönelik yönerge çalışmaları, merkezi sınav, çerçeve plan güncelleme gibi bir çok alanda kollektif çalışmalar yaptıklarını, tüm bu çalışmaların ancak okul yöneticilerinin uygulamadaki işbirliğiyle anlamlı olabileceğini ifade etti. Bilsem”lerin güçlenmesinde en aktif rolü yöneticilerin üstlenmesi gerektiğini düşündüklerini, genel müdürlük olarak bu süreçte okul yöneticilerinin yanında olacaklarını ifade etti.
Daha sonra kürsüye gelen Milli Eğitim Müdürümüz Hızır AKTAŞ şunları söyledi. “Bilim Sanat Merkezlerinin daha fonksiyonel olması, gelişen çağın imkanlarıyla zamana ve zemine uygun hale gelmesi noktasında istişarelerin yapılmasını önemsiyorum. Bilim Sanat Merkezleri Bakanlığımızın stratejik eğitim kurumlarıdır. Bu kurumlara alacağımız öğretmenlerimizi ilmi kriterlerle seçebilirsek, pedogojik bir müfredat uygulamasıyla ülkemizin inşasında önemli katkıları olacak beyinlerin yetişmesinin sağlanmış olacağına inanıyorum. Ayrıca bu çalıştayın ilimizde yapılıyor olmasından da büyük bir mutluluk duyuyorum. Özel eğitim genel müdürümüzün ve değerli çalışma arkadaşlarının bizimle beraber olması, özel eğitim kurumlarımızın yerinde değerlendirme imkanını da bize sunmuştur. Dolayısıyla ilimiz için, kurumlarımız için hayırlı çalışmalara vesile olacak bu çalıştaya başarılar diliyorum.
Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil GÜNGÖR ise yaptığı konuşmada çalıştayın önemine değinerek okul yöneticilerinin dikkat etmesi gereken hususları şöyle özetledi.
“Bilsem’ler sadece binalarda, sınıflarda eğitim yapılan yerler olmamalı, programlar bölgelerdeki sosyal ve kültürel kurumlarla, bilim merkezlerinde, müzelerde, medya kuruluşlarında yürütülmeli.Çocuklar yeteneklerini gösterebilecekleri mutfakta çalışan, “işe eli değen” insanlarla iletişim halinde olarak öğrenmeliler. Bilsem’ler takviye kursları olarak değerlendirilmemeli, böyle görülmemelidir. Bilsem’ler hayatın içinde eğitim görülebilen yerlerdir. Bu hususta okul yöneticilerine çok iş düşmektedir. Okul yöneticileri klasik idareci anlayışının dışına çıkarak, sadece mevzuatta belirtilen standart görevlerin dışında eğitim lideri pozisyonu almalıdır. Bizler sizleri eğitim lideri olarak görüyoruz, siz yeter ki talep edin, bizler talep eden müdürlerle eğitimi daha ileri taşıyabileceğiz.” dedi.
Çalıştayda BİLSEM’lerin işleyişi ana başlığı altında öğrenci tanılama süreci, BİLSEM Yönerge süreci, BİLSEM Atölye standartları geliştirilmesi, proje çalışmaları, özel yetenekli öğrenci ailelerine yönelik aile eğitiminde merkez yöneticilerin rolü, BİLSEM Modülü tanıtımı, önümüzdeki eğitim öğretim yılında yapılacak kongre ve yarışmalar, uygulanacak çerçeve programların tanıtımı, BİLSEM’lere öğretmen seçiminde dikkat edilecek hususlar, öğretmen ve idarecilere yönelik eğitim faaliyetleri planlaması başlıkları altında küçük grup çalışmaları aracılığıyla değerlendirmeler yapılarak bilgi paylaşımında bulunulacak.
Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil GÜNGÖR ayrıca, ilimiz Özel Eğitim kurum müdürleri ve müdür yardımcılarıyla da bir araya gelerek değerlendirmelerde bulundu.