TRABZON OLGUNLAŞMA ENSTİTÜSÜ TARAFINDAN DÜZENLENEN
275
15:21
05.06.2022

"Trabzon Ot Lezzetleri Festivali"nde davetlilere 75 çeşit yemek sunuldu."

Olgunlaşma Enstitüsü tarafından sağlıklı beslenme konusunda farkındalık yaratmak ve bitkilerden yapılan yiyeceklerin gelecek nesillere aktarılması amacıyla "Trabzon Ot Lezzetleri Festivali" yapıldı.

Trabzon Gastronomi Çalıştayı'nda alınan kararlar doğrultusunda Karadeniz ikliminde otların çeşitliliği ve kullanılabilir zamanı olan mayıs sonu haziran başında olması sebebiyle

Trabzon gastronomisine ot yemekleri tariflerinin kazandırılması, yöre insanına gelir kapısı oluşturulması ve tariflerin kayıt altına alınarak kullanımının yaygınlaştırılması amacı ile Trabzon Ot Lezzetleri Festivali düzenlenmiştir.

Trabzon Olgunlaşma Enstitüsü yiyecek içecek hizmetleri alanının yaptığı çalışma ile Trabzon ilçelerini kapsayan bitki örtüsünden daha önceki yıllarda ve günümüzde kullanılan ot yemekleri tarifleri saha araştırması yaparak tarifler belirlenerek kitap çalışması yapmaktadır.

2021 yılında Trabzon Alası Somon Balığı yemek tarifleri kitabını hazırlayan Enstitümüz Trabzon ot yemeklerinden oluşan Bağ Bağ Lezzet kitabını hazırlamaktadır. Ar-ge çalışmaları ile elde edilen tariflerle nenelerimizin tariflerini torunlarına aktarmakta geçmişle geleceğe köprü kurarak misyonunu devam ettirmektedir.

 "Doğadan Tabağa, Nineden Toruna"

Trabzon Olgunlaşma Enstitüsü Bahçesi'nde düzenlenen programın açılış konuşmalarını yapan Müdürümüz Hüseyin Burak Fettahoğlu, "Şehirler kendi kültürü ile doğar ve büyür. Bu kültürel değerlerini gelecek nesillere aktarabildiği derecede de gelişimini sağlar. Bölgemiz değerlerinin gelecek nesillere aktarılması bakımından Trabzon Olgunlaşma Enstitümüz ilimiz açısından büyük önem taşımaktadır. Enstitümüz, bölgemizde kültürel araştırmalar yaparak kayıt altına almakta ve güncel ürünler üreterek geçmişten geleceğe kültür köprüsünü kurmaktadır. Bilindiği üzere son yıllarda el sanatları ve giyim kültürümüzün yanı sıra yemek kültürümüzün, gastronominin önemi de ön plana çıkmaktadır. Bu bakımdan Trabzon'un zengin mutfağını tanıtmak için enstitümüz yiyecek içecek alanı araştırmalarına devam etmektedir.

Bu bakımdan Trabzon Gastronomisi'ne ot yemekleri tariflerinin kazandırılması, yöre insanına gelir kapısı oluşturulması ve tariflerin kayıt altına alınarak kullanımının yaygınlaştırılması amacı ile bugün burada "Trabzon Ot Lezzetleri Festivali"ni düzenlemiş bulunmaktayız.

Bizler de eğitim camiası olarak üzerimize düşeni yaparak tariflerin ilimiz Milli Eğitim bünyesindeki sektöre eleman yetiştiren meslek okulları tarafından kullanılmasını sağlayarak geçmiş mutfak kültürümüzü günümüz modern mutfak dünyasına aktarılmış olacağız." dedi.

Müdürümüzün konuşmalarının ardından konuşmalarını yapan Sayın Valimiz İsmail Ustaoğlu "doğadan tabağa, nineden toruna" sloganıyla organize edilen etkinlikte, ilki düzenlenen festivalin geleneksel hale getirilmesini amaçladıklarını söyledi.
Trabzon Olgunlaşma Enstitüsü'nün yaklaşık 3 yıldır bu konuda ciddi çalışmalar yaptığını belirten Ustaoğlu, "Tüm arazilerimizdeki bitki türleri ve çeşitleri incelendi, daha sonrasında da bu çalışma kitaplaştırıldı. 70 bitkiden farklı lezzet türlerinin ortaya çıkacağının tespitini yaparak, 270 çeşit yemek yapılabileceğini de ortaya koydular. Trabzon tarih, kültür ve medeniyet şehri, attığımız bu adımlarla gastronomi şehri olma yolunda da ilerliyor." dedi.

Trabzon Olgunlaşma Enstitüsü ev sahipliğinde Valilik, Büyükşehir Belediyesi, TTSO ile Trabzon Turizm Konseyi'nin katkılarıyla gerçekleştirilen festivalde, meslek lisesi öğrencileri arasında ot kavurma, yöre kadınlarının katılımıyla da en lezzetli sarma yarışmaları da düzenlendi.

Müdürümüz Hüseyin Burak Fettahoğlu, Sayın Valimize stantları gezerken eşlik etti. Farklı tatları birlikte denediler. Emek veren herkese teşekkür ederek programdan ayrıldılar.

05-06-202205-06-202205-06-202205-06-202205-06-202205-06-2022

 

 

Yayın Tarihi: 05.06.2022