Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Proje(ETCEP) Toplantıları Gerçekleştirildi.
1088
14:33
09.11.2015

MEB Proje Direktörü, Proje Bölge Koordinatörü, uzmanlar ve Ortaöğretim Şube Müdürü Gülsüm Memişkaptanoğlu’nun katılımlarıyla gerçekleştirilen toplantılar 2 gün sürdü.

5 Kasım 2015 tarihinde düzenlenen toplantıya Trabzon Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi okul müdürü, rehber öğretmenler ve gönüllü öğretmenler katıldı. Toplantıda 14-18 Aralık 2015 tarihleri arasında okullarda düzenlenecek olan “Yerel Toplumsal Seferberlik Kampanyası Çalışma Programları”nın hazırlanması konusunda çalışmalar yapıldı.

6 Kasım 2015 tarihinde ise İl Koordinasyon Komitesi ile toplantı yapıldı. Toplantıda Toplumsal Seferberlik Çalışma Takviminin belirlenmesi, olası paydaşlarla ilgili çalışma planının hazırlanması amaçlı çalışmalar yapıldı.

ETCEP, ilimiz dahil 10 pilot ilde, her ilde 4 okul olmak üzere toplam 40 okulun katkılarıyla pilot uygulamalarına başlamıştır. İlimizde;

 - Cudibey Ortaokulu,

- Yol-İş Sendikası Ortaokulu,

- Hasan Ali Yücel İlkokulu,

- Trabzon Fen Lisesi’nde bu uygulamalar gerçekleştirilecektir.

14-18 Aralık 2015 tarihleri arasında yukarıda belirtilen okullarımızda Yerel Toplumsal Seferberlik Kampanyaları düzenlenecektir.

Eğitimde toplumsal cinsiyet eşitliği, kız ve erkek çocukların her türlü toplumsal kalıplardan, ön yargılardan uzak olarak eğitime erişebilmelerini, eğitimleri sırasında ve sonrasında elde edecekleri kazanımlarda da kendilerine eşit fırsatlar yaratılmasını ve her koşulda eşit muamele görmelerini öngörmektedir.

Ancak eğitimde toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayabilmek için, toplumun tüm katmanlarında hakim olan davranışların, değerlerin ve tutumların gözden geçirilmesi önemlidir. Bu ise ulusal, yerel ve okul düzeyinde tüm eğitim, program, plan ve politikalarına toplumsal cinsiyet eşitliği ilkesinin yerleştirilmesi ile mümkündür.

Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Projesi(ETCEP), eğitim sisteminin tüm bileşenlerine toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısını yerleştirmeyi amaçlamaktadır. Bunu gerçekleştirebilmek için eğitimcilere, idari kadrolara ve karar alıcılara önemli roller düşmektedir.

ETCEP, eğitim camiasının, kız ve erkek öğrencilerin ihtiyaç ve beklentilerini öngörecek şekilde yeni araçların geliştirilmesine odaklanmaktadır. Bu amaçla proje süresince;

- Eğitim mevzuatı politikaları

- Eğitim ortamları ve sureçleri

- Eğitim materyalleri ve eğitim çıktıları

Toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısıyla gözden geçirilerek, gerekli düzenlemeler yapılacaktır.

Eğitimde atılacak böylesine önemli adımların, orta ve uzun vadede “eşitlikçi toplum” hedefine katkı sağlaması beklenmektedir.

ETCEP Projesinin amacı, Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına katkıda bulunmayı hedeflemektedir. Bunun için proje süresince;

- Okullardaki kız ve erkek çocuklar arasında toplumsal cinsiyet eşitliği ilkesini yaygınlaştırmayı,

- Eğitim sisteminde eşitliğe ve toplumsal cinsiyete duyarlı yaklaşımın benimsenmesine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.

ETCEP Projesi ile;

- Eğitim politikalarına yön verenler,

- Milli Eğitim Bakanlığı’nın eğitim-öğretim ve idari personeli(Öğretmenler, okul yöneticileri, maarif müfettişleri, rehberlik hizmetleri çalışanları, MEB merkez teşkilatı)

- Öğrenciler ( Okul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise)

- Eğitim ve toplumsal cinsiyet alanında çalışan hükümet dışı kuruluşlar ve sivil toplum örgütleri,

- Ebeveynler’ e ulaşmak amaçlanmaktadır.

 

 

 

Yayın Tarihi: 09.11.2015