19 Mayıs Kapalı Spor Salonunda Kur’an-ı Kerim okunmasıyla başlayan ödül törenine Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu,İl Milli Eğitim Müdürümüz Hızır Aktaş, Ortahisar Kaymakamı Mahmut Şirioğlu, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Birlik Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Muhiddin Gemici, Birlik Vakfı Trabzon Şube Başkanı Ergin Aydın, Türk Talebe Birliği Trabzon Şube Başkanı Mesut Menderes Karaboğa ile Karadeniz Bölgesi milli eğitim müdürleri,ilçe milli eğitim müdürleri, okul yöneticileri ile çok sayıda davetli katıldı.
Trabzon Büyükşehir Belediyesi Kanuni Mehteran Takımının gösterileri ve Trabzon tanıtım videosu ardından ödül töreninde bir konuşma yapan Vali Öz,
“Çanakkale; 1071’den bu yana bizi bu coğrafyadan göndermek için büyük çaba başlatanların, en büyük haçlı seferinin buluştuğu noktadır. O gün, tarihi yeniden yazmak, coğrafyayı yeniden çizmek isteyenler bir şeyi unutmuştu. Türk milletinin maneviyatını, cesaretini ve en zor şartlarda neler yapabileceğini unutmuştu. Çanakkale milli mücadelenin ilk adımıdır. Dünya haritasının yeniden çizilmesi gerektiğinin mührüdür. Çarlık Rusyasının sonunu getiren önemli bir zaferdir.
Çanakkale; Anadolu’nun, Trakya’nın, bütün bölgenin ve mazlum milletlerin umut ışığı olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin, milli mücadelenin ve Mustafa Kemal Atatürk’ün doğuşunun ilk işaretidir. Onun için Çanakkale ruhunu yaşamak, yaşatmak, anlamak, anlatmak ve unutturmamak gerekir. Eğer bu ruhu unutturursak gençlerimiz savaşı, milli mücadeleyi bilgisayar oyunlarındaki gibi sanarlar. Çanakkale’yi unutursak yarınlara birlik ve beraberlik içerisinde çıkamayız. Bu oyunlar dün olduğu gibi bugün de yarın da devam eder. Çanakkale ruhunu anlayan, anlatan, unutmayan, unutturmayan, yaşayan ve yaşatan herkese teşekkür ediyorum. Bu organizasyonda emeği olan herkese teşekkür ediyorum. Geleceğimiz olan bütün öğrencilerimizi ve ailelerini tebrik ediyorum” dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu da yaptığı konuşmasında, Çanakkale Savaşı´nın Türk tarihi açısından önemli bir dönüm noktası olduğunu belirterek, "1915 milletimizin tarihinde çok önemli bir yıldır. 1915 yılının bir diğer deyişle Çanakkale Savaşı´nın çok iyi okunması, araştırılması ve gelecek nesillere aktarılması gerekmektedir. Bu millet Çanakkale´de 250 bin evladını şehit vermiş ama Mustafa Kemal Atatürk´ün ifadeleriyle "Ya İstiklal Ya Ölüm" demiştir. Bu millet aynı yıl Sarıkamış´ta 120 bin evladını şehit vermiştir. Vatan evlatları bu yıllarda dört cephede namusu için, vatanı için, dini için milleti için gözünü kırpmadan savaşmayı sürdürmüştür. Çanakkale´de amaç savaş değildi. Çanakkale´de amaç her zaman dediğimiz gibi tek millet, tek bayrak, tek devlet, tek vatan ve tek bayrağı muhafaza edebilmekti. Bu savaşla emperyalist güçler amaçlarına ulaşamamışlar ve gereken dersi almışlardır. İnanç ve azim Çanakkale’de engel tanımamıştır " diye konuştu.
İl Milli Eğitim Müdürümüz Hızır Aktaş ise yaptığı konuşmada;
"Bu yıl Çanakkale Zaferinin 100.Yılı. Bu münasebetle öğrencilerimiz arasında tertip edilen “Çanakkale Ruhu ve Gençlik” konulu kompozisyon yarışmasının Karadeniz Bölgesi ödül törenindeyiz. Kaybedeni olmayan bu yarışmaya iştirak eden bütün öğrenci kardeşlerimi yürekten kutluyorum.
Sevgili Gençler,
Bundan tam yüz sene önce İstanbul Lisesi, Sivas Lisesi, Konya Lisesi, Kayseri Lisesi, Balıkesir Lisesi, Trabzon Lisesi öğrencilerinin gencecik yaşlarına rağmen sizlerin huzur içerisinde eğitim alabilmeniz ve dünyayı cehaletin karanlığından bilimin aydınlığına taşımanız için hayallerini, hülyalarını, sevdalarını, dünyevi istek ve arzularını terk ederek, milletimizi maziye gömmek için gelen haçlı zihniyetine dur deme adına kendilerini vatanın siperlerine sabitlediklerini ve okullarının mezun veremediğini asla unutmayın, istedik.
Bütün bir alayın her bir ferdinin yardım gelinceye kadar zaman kazanılsın diye bir gül bahçesine girilircesine ölüme, şehâdete koştuğu, dünyada başka bir yerde bir benzerinin olmadığı bütün Mehmetçiklerinin şehâdet şerbetini içmesine rağmen alay sancağının altına yattığı ceviz ağacının dalına asarak teslim etmeyen asker bir milletin esir edilemeyeceğinin dünya idrakine sunulduğu Çanakkale’nin Anadolu’muzun bir şehri olmaktan ziyade şehitlerin köşklerinde oturduğu kesilmeyen namütenahi nimetlerin ikram edildiği cennet bahçelerinden bir bahçe olduğunun şuuruna varalım, istedik.
Dünya nizamının, huzurunun ve mutluluğunun garantörü, kimsesizlerin kimsesi, mazlumların hamisi, islâmın bayraktarı atalarımızın ezansız, bayraksız, istiklâlsiz öz yurdunda garip öz vatanında parya olmayacağımızın bütün dünyaya ilan edildiği, kelime-i şehâdet seslerinin, Kur’an nidalarının, Ezan-ı Muhammedilerin kesilmediği Belde-i Cihad Şehri Çanakkale’yi unutturmayalım, istedik.
İş bu isteklerimizle Çanakkale ruhunun gençlerimizin bedeninde can olarak hayat bulmasını istiyoruz. Dünya durdukça bu hatıralar yaşatılarak ibret alınması istiyoruz ve bunlar vesile kılınarak tarihin tekerrürüne izin verilmemesi gayretimiz bilinsin, istiyoruz.
Kıymetli hazirunu saygıyla selâmlıyorum.
Aziz şehitlerimizin ruhları şâd, makamları cennet olsun." diye konuştu.
Daha sonra Akçaabat Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin fon müziği eşliğinde "Mehmet Toprak Oldu" ve "Çanakkale Şehitlerine" isimli şiirler öğrencilerimiz tarafından sesledirildi.
Konuşmaların ardından ‘Çanakkale Ruhu ve Gençlik’ konulu liseler arasında düzenlenen kompozisyon yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi.
Kompozisyon Yarışmasında jüri tarafından ilk 5 şu şekilde oluşturuldu.
1- Edanur BULUCU Ordu-Fatsa Mes. ve Tek. And. Lis. "Dem Bu Demdir"
2- Öznur KURT Trabzon-Of Solaklı Anadolu Lisesi "İki Kelam Toprak"
3- İrem BALÇIK Özel Trabzon Ata Anadolu Lisesi "Birlikte Tek Görevimiz"
4- Seher ÖZKAN Trabzon-Araklı M.Akif Ersoy And. Lis. "Arafta Bir Düş"
5- Rümeysa ÇİLOĞLU Zonguldak İMKB And. Lis. "Ölümsüz Bir Tarih : Çanakkale