3 Aralık Dünya Engelliler Günü Programı Online Ortamda Düzenlendi
506
15:28
04.12.2020

Müdürlüğümüz Öğretmen Akademisi bünyesinde, Bakanlığımız  Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Sayın Mehmet Nezir GÜL ve Müdürümüz Sayın Hızır AKTAŞ'ın katılımları ile Ömer Burak Terzi Özel Eğitim Anaokulu Özel Eğitim Öğretmeni Emine DAMLACI moderatörlüğünde, Trabzon Üniversitesi Bilgisayar Ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Otizm Gönüllüsü Emine TİMUÇİN'in ''Başka Hayatlar'' teması ve Trabzon Rehberlik Ve Araştırma Merkezi Psikolojik Danışman Ve Rehber Öğretmeni Yusuf ŞAFAK'ın ''Engelli Birey Ve Ailelerine Yönelik Psikolojik Yardım Ve Farkındalık Süreçleri'' sunumları ile 3 Aralık Farkındalık Günü Programı online ortamda düzenlenmiştir.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü, Birleşmiş Milletler tarafından 1992 yılından bu yana 3 Aralık'ta kutlanan uluslararası bir farkındalık günüdür. Bu günde dünya çapında organizasyonlar düzenlenmektedir. Her yıl bu gün için değişik bir tema edinilmektedir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN'ın himayelerinde 2020 yılı erişilebilirlik yılı olarak ilan edilmiştir. 2005 yılı 5378 sayılı Engelliler Kanunu ve 2009 yılı tarafı olduğumuz Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi uyarınca engelli bireylerin eşit ve katılımcı bir birey olarak sosyal hayatta etkin ve görünür olmaları amacıyla erişebilmeleri ve yaşamda var olabilmeleri amacıyla toplumsal farkındalığın gelişimine yönelik etkinliklerin gerçekleştirildiği bir gündür.

3 Aralık Dünya Engelliler  Günü Farkındalık Programı'nda Trabzon İl Milli Eğitim Müdürü Sayın Hızır AKTAŞ, konuşmasında "Ferdin yaşam sevinci yitirilmeden, mutlu ve huzurlu bir hayat sürmesi için çaba göstermek devlet olarak toplum olarak hepimizin sorumluluğunda bir durum olduğunu; bunun için de en büyük sermayemizin sevgi olduğunu sevginin aşamayacağı hiçbir engel, çözemeyeceği hiçbir problem ve giremeyeceği hiçbir gönlün söz konusu olmadığını belirtti. Bu vesile ile 3 Aralık dünya engelliler gününün hassasiyetin arttığı, bizlerinde bir engelli adayı olduğunu unutmadan, hayatın tam manasıyla yaşanması için elden gelen gayretle bütün engellerin aşılması noktasında hassasiyet duygumuzun gelişmesi, çabamızın azmimizin gelişmesine 3 Aralık gününün vesile olmasını temenni etiğini belirtti.

Programa katılım sağlayan Bakanlığımız Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Sayın Mehmet Nezir GÜL, ''3 Aralık gününde insanımızın yaşamış olduğu sorunlara karşı duyarlı olduğu, birbirini daha iyi anladığı  birbirine daha çok değer vererek var olan sorunların çözülmeye çalışıldığı bir atmosferin oluştuğu bir sürecin gelişmesini temenni ediyorum, bu özel günlerin bazı sorunları dile getirmeye, bunlara çözüm bulmaya vesile olmasının yanı sıra aslında yapılması gerekenlerin bütün bir yıla yayılması gerektiğini, sadece bir güne takılıp kalınmaması gerektiğini belirtti. Genel müdürlük olarak pandemi döneminde özel eğitim çalışmalarının aksatılmadan yürütülmesinin yanı sıra yeni çalışmalarda planlayarak, özellikle öğrencilere yönelik çalışmaların yürütüldüğünü belirtti. Son yıllarda özel eğitim açısından oluşan farkındalığın çok anlamlı ve çok önemli olduğunu, en başta fiziki mekanlar açısından çok mesafe kat edildiğini belirtti. Özel eğitim okullarımızda ki atölyelerin,  özel eğitim sınıflarının, destek eğitim odalarının ve RAM'larda ki bekleme salonları, test odaları ve psikolojik danışma odalarınının standart bir hale getirilmesi, eğitim materyallerinin artırılması gibi çalışmaların yoğun bir şekilde sürdürüldüğünü, Bakanlığımızın tarafından özellikle fiziki kapasitenin arttırıldığı, özel eğitim alanında yeni materyallerin geliştirildiği, yaklaşık 1.400 özel eğitim kurumunun hizmet sunduğu kaynaştırma programı kapsamında bütünlükçü ve kapsayıcı eğitim yaklaşımı ve  öğretmenlerimizin katkıları ile özel eğitim alanında projelerin üretildiğini ayrıca pandemi döneminde yoğunlaşılan TRT EBA da binlerce video içeriği hazırlandığını, Özelim Eğitimdeyim mobil uygulaması ve e-KPSS mobil uygulaması gibi teknolojik altyapı çalışmalarına ar-ge ve yatırım desteklerinin sürdüğünü ayrıca milli ve manevi değerler bütünlüğünde anlayış ve hoşgörü temelinde 18 milyon öğrencimize hizmet üretme uygulamalarının hizmete sunulduğunu" belirtti.

Trabzon Rehberlik Ve Araştırma Merkezi Psikolojik Danışman Ve Rehber Öğretmeni Yusuf ŞAFAK' ''Engelli Birey Ve Ailelerine Yönelik Psikolojik Yardım Ve Farkındalık Süreçleri hakkında bilgi paylaşımında bulunarak kurum hizmetlerinin erişilebilirliği, ailelere yönelik rehberlik ve danışmanlık hizmetleri hakkında bilgi paylaşımında bulundu. Trabzon Üniversitesi Bilgisayar Ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Otizm Gönüllüsü Emine TİMUÇİN ''Başka Hayatlar'' tematiğinde katılımcılar ile online drama etkinliği gerçekleştirdi.

Trabzon ilimizde toplam tür ve kademe olarak 22 özel eğitim okulumuzda 980 öğrenci 124 özel eğitim sınıfında 698 öğrenci ve 2162 kaynaştırma öğrencisi eğitim görmektedir.

İlimizde;  Sürmene Muratlı Özel Eğitim Anaokulu Çan ÇOBANOĞLU tarafından, Beşikdüzü Sevim-Nerim DEMİRCİOĞLU Özel Eğitim Uygulama Okulu Sevim DEMİRCİOĞLU tarafından, Sürmene Ahmet YILMAZ Özel Eğitim Uygulama Okulu Ziya YILMAZ tarafından, Of Yakup TÜRKÖZ Özel Eğitim Meslek Okulu Murat TÜRKÖZ tarafından yaptırılmıştır. İlimizde hayırseverler tarafından yaptırılan özel eğitim okullarımızın iyi örnek olarak yaygınlaştırılması ve bu hizmetlerin sürdürülmesi bağlamında programa katılan hayırsever iş adamı Murat TÜRKÖZ duygu ve düşüncelerini ifade etmiştir.

Yayın Tarihi: 04.12.2020