Milli Eğitim Müdürümüz Hızır Aktaş ve Müdür Yardımcısı Mehmet Yerekapan’ın da iştirak ettiği Şuraya; Şûra üyeleri, eğitimciler ile davetlilerden oluşan yaklaşık 600 kişi katıldı.
Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Şûra’nın açılışında yaptığı konuşmasında; Şûranın öğrenci, öğretmen ve eğitim camiası için hayırlı olmasını dileyerek, Şûra gündemindeki konuların Türkiye´deki hemen her aileyi çok yakından ilgilendirdiğini, bu konu başlıklarıyla ilgili nihai istişarelerin yapılacağını ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Umuyorum ki oldukça önemli, isabetli ve hayırlı kararlar alınacak" dedi.
Şûrada, "öğretim programları ve haftalık ders çizelgeleri" başlığı altında eğitimin muhtevasının istişare edileceğine, eğitimin kalitesinin artırılması için kararlar alınacağına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "12 yıllık Başbakanlığım döneminde de, her gittiğimiz yerde önümüze çıkan, gerçekten bizler için önem arz eden ve bu muhtevayı daha nasıl zenginleştirebiliriz, nasıl daha güçlü bir hale getirebiliriz, güçlü nesilleri böyle bir muhtevayla nasıl yetiştirebiliriz... Bunun üzerinde çok konuşuldu, tartışıldı. Bu Şûra artık bu işin inşallah finali olur diye düşünüyorum. Tabii ki muhteva sürekli güncellenecektir, bunu burada noktalamak mümkün değil. Gelecekte yine bu Şûralarla bu güncellemeler de yapılmaya devam edecektir" değerlendirmesinde bulundu.
"Öğretmen ve eğitim yöneticilerinin niteliğinin artırılması" başlığının da önemine işaret eden Erdoğan, "İstediğiniz kadar müfredatı kaliteli ve güçlü yapın, nitelikli öğretmeniniz olmadıktan sonra buradan netice almanız mümkün değil" dedi.
“Okul Güvenliği’nin de Şûrada ele alınacak başlıklar arasında yer aldığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, uyuşturucunun ciddi bir tehdit teşkil ettiği bu çağda okulların ve öğrencilerin bu tehlikeden uzak tutulması konusunda Şûrada tatmin edici, rahatlatıcı kararlar alınacağını kaydetti.
Milli Eğitim Bakanımız Nabi Avcı ise yaptığı konuşmada; MEB Şûralarının ülkenin eğitim ve kültür alanındaki birikimlerini oluşturan bilim insanlarını, eğitim yöneticilerini, alan uzmanlarını, sivil toplum kuruluşlarını, öğretmen, öğrenci ve velileri bir araya getirdiğini vurguladı.
Şûrada 5 gün boyunca yoğun bir tempoda çalışılacağını ve yoğun istişarelerde bulunulacağını ifade eden Bakanımız Avcı, "Siz değerli üyelerin alacağı tavsiye kararların, Bakanlığımız için çok önemli neticeler doğuracağından hiç şüphe duymuyorum" diye konuştu.
19. Millî Eğitim Şûrasının özel ihtisas komisyonları hazırlık çalışmaları ve bunlara ilişkin sonuç raporlarının, 11 gün önce Şûra üyelerine gönderildiğini anlatan Bakanımız Avcı, bunlara eş zamanlı olarak, Adana, Aydın, Balıkesir, Erzurum, İstanbul, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Samsun ve Trabzon´da hazırlık çalışmaları gerçekleştirildiğini ifade etti.
Şûra hazırlık çalışmalarına akademisyen, maarif müfettişi, okul yöneticisi, öğretmen, veli, öğrenci, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden oluşan toplam 2 bin 200 kişinin katıldığını bildiren Bakanımız Avcı, Şûranın, "öğretim programları ve haftalık ders çizelgeleri", "öğretmen niteliğinin arttırılması", "eğitim yöneticilerinin niteliğinin arttırılması" ve "okul güvenliği" olmak üzere 4 temel konusu olduğunu belirtti.
2 Aralık’ta başlayan Şura 6 Aralık’ta sona erecek.