Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa Trabzon Valisi Sayın Abdil Celil ÖZ, Garnizon Komutanı Albay Okçin AKŞİT, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Orhan Fevzi GÜMRÜKÇÜOĞLU, İl Milli Eğitim Müdürümüz Hızır AKTAŞ, protokol üyeleri, daire amirleri, müdür yardımcıları, şube müdürleri, öğretmenler, veliler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından ortaklaşa düzenlenen tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.
İl Milli Eğitim Müdürümüz Hızır AKTAŞ yaptığı açılış konuşmasında şunları söyledi.
“Ezelde anasından ölmemek üzere doğan bahtiyarlar vardır. Ender de olsa zaman zaman tarihte bunlara rastlamak mümkündür. Bu ölmezlerin hayatı, kendilerine ait olmaktan çıkmış milletin malı, toplum ideallerinin nirengi noktası olmuştur.
Çok şükür ki tarihimize baktığımız zaman kendimize örnek alabileceğimiz pek çok büyük insan bulunmaktadır. İşte bunlardan birisi de herkesin bildiği ve kabul ettiği gibi İstiklâl Marşımızın şairi Mehmet Akif Ersoy’ dur.
Sözlerime öncelikle Akif’in seneler önce zamana kendisi ile ilgili seslenişi ile başlamak istiyorum.
Toprakta gezen gölgeme toprak çekilince
Günler şu heyulayı da er geç silecektir.
Rahmetle anılmak ebediyet budur amma
Sessiz yaşadım kim beni nerden bilecektir.
Anadolu topraklarında yetişmiş, tüm zamanların en büyük mütefekkir ve şairlerinden olan Mehmet Akif Ersoy’ u tanımadan, mücadelesini bilmeden İstiklâl Marşının ruhunu ve anlamını kavramak mümkün değildir.
Hayata bağlı milletine sevdalı toplumla iç içe yaşamış aydın kimliği ile toplumun ağlayan gözü, sızlayan yüreği olarak milletiyle özdeşleşmiş, yaşadığı toprağın sesi olmuştur.
Gerçek vatanseverlik bulunduğu yerde yaptığı işi en iyi yapmaktır. Bu sözü hayatının her aşamasında hakkıyla yerine getiren Akif insanlık değerlerini geleceğe taşıyan sağlam bir köprüdür.
İstiklâl Marşımız; tarih boyunca emperyalist sömürü düzenlerinin zulümlerine karşı çıkarak mazlum milletlerin koruyuculuğunu yapan necip milletimizin var olma mücadelesinin bir destanıdır. Bu destanı yazdıran toprağın üstünde esaret ve zillet içerisinde yaşamaktansa, izzetli ve şerefli bir ölümü seve seve tercih eden ecdadımızın ihlâs ve imanıdır.
İmandır o cevher ki ilahi ne büyüktür.
İmansız olan paslı yürek sinede yüktür.
Akife göre batı medeniyeti; Afrika ve Ortadoğu başta olmak üzere tüm mazlum milletlerin masum çocuklarının kanları ile beslenen tek dişi kalmış canavardır.
Akif o gün kimlerle, hangi zihniyetle mücadele etmiş ise bugün de aynı düşünce sahibi kişilerle, güçlerle mücadele edilmektedir. Kendi ülkesini dışarıya ifşa eden, dış güçlere yalvararak kurtuluşu onların müdahalelerinde görenler günümüz mandacılarıdır. Yapıp ettikleri ve söyledikleri ile, bu milletle hiçbir bağı olmayanların hezeyanları milletimizin birliğine, insanımızın kardeşliğine, bütün mukaddesatımızın mahfına yönelik beyhude gayretlerdir. Bunları iyi tanımak yeni genç dimağlara öğretmek en önemli vazifelerimizdendir.
Akif düşmanın zaman zemin ayrımı yapmadan her daim iş başında olduğunu bilerek.
Ümit bağladığı Asımın neslinin düşmanın vatanımız, insanımız ve değerlerimiz üzerindeki emellerine karşı daima uyanık olacağını ifade ederek.
Asımın nesli diyordum ya nesilmiş gerçek
İşte çiğnetmedi namusunu çiğnetmeyecek, diyerek siz kıymetli gençleri ilim tahsiline, yüksek ahlaka, güçlü imana sahip olmaya teşvik etmektedir.
Değerli hazirun, hususen sevgili gençler.
Konuşmama Akif misali inandığı gibi yaşayan, yaşadığı gibi düşünen Hakk ve vatan aşığı bir mümin olarak sürdürmenizi temenni ederek merhumun şu sözüyle nihayete erdirmek istiyorum.
İstiklâl Marşı’nı kimse yazamaz, ben bile yazamam. Allah bu millete bir daha istiklâl marşı yazdırmasın.” dedi.
Müdürümüzün yaptığı konuşmanın ardından “İstiklal Marşı’nın Kabul Edildiği Günü ve Mehmet Akif ERSOY’u Anma Günü” ile ilgili düzenlenen şiir, mektup ve kompozisyon yazma yarışmalarında birinci olan eserler, öğrenciler tarafından okundu.
Akabinde yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.
Birinci olan öğrencilere ödüllerini verirken günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma da yapan Trabzon Valisi Sayın Abdil Celil ÖZ ise şunları söyledi.
“Gençlerimizin okuduğu eserlerdeki duygu yoğunluğu bizim millet olarak bugünlere nasıl geldiğimizi ve yarınlara da umutla baktığımızı gösteriyor. Hiçbir zaman başkalarının egemenliği altında yaşamayı kabul etmeyen, bağımsız devletler kuran Türkiye Cumhuriyeti’nin her zaman düşmanları olmuştur. Bu düşmanlar içerideki işbirlikçileriyle bizlere yüklenmişlerdir ama milletimiz birlik ve beraberlik içerisinde bunların daima üstesinden gelmiştir. Bu hain saldırılar bizim yarınlara birlik ve beraberlik içerisinde yürümemizi daha da güçlendirecek, birbirimize kenetlenmemizi daha fazla sağlayacaktır. Bu millet hiçbir zaman korkmadı, korkmayacaktır. Bu vesile ile İstiklal Marşı’mızın kabul yıldönümünde Mehmet Akif Ersoy’u ve ebediyete intikal etmiş bütün şehitlerimizi rahmetle anıyor, Ankara’da menfur saldırıda ölen vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum” dedi.
Ödül töreninin ardından Trabzon Ortahisar Affan Kitapçıoğlu Anadolu Lisesince hazırlanan “İstiklal Marşı’nın kabul edildiği günü ve Mehmet Akif ERSOY’u Anma Günü ile ilgili oratoryo programı sunuldu. Ve ardından anma töreni sona erdi.