“21. Yüzyıl İnsanlık Tehditleri” teması ile bu yıl 11’incisi düzenlenen Sosyal Bilimler Liseleri 11. Ulusal Öğrenci Sempozyumunun açılışı gerçekleştirildi.
Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü himayelerinde, Trabzon Valiliği, Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi işbirliğiyle “21. Yüzyıl İnsanlık Tehditleri” teması ile bu yıl 11’incisi düzenlenen Sosyal Bilimler Liseleri 11. Ulusal Öğrenci Sempozyumu’nun açılışı gerçekleştirildi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezinde yapılan açılışa, Valimiz Sayın İsmail USTAOĞLU, Ortahisar Kaymakamı Tolga TOĞAN, Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Şükrü GÜNDEMİR, KTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. ASIM ÖREM, Milli Eğitim Müdürümüz Hızır AKTAŞ, Rize Milli Eğitim Müdürü Yaşar KOÇAK, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Sempozyumda konuşma yapan Valimiz Sayın İsmail USTAOĞLU, “Her bir çocuğumuz bizim için bir değer ve zenginliktir. Çocuklarımızı iyi ve bilgili bireyler olarak yetiştirmek hepimizin görevidir. Eğitim çok önemlidir, ama değerler eğitimi de bir o kadar önemlidir. Yarının büyükleri olan çocuklarımızın eğitim ve öğretimi için elimizden gelen gayreti göstermemiz gerekmektedir. Tabi ki gençlerimize sadece eğitim ve öğretim alanında değil, kendilerini en iyi şekilde ifade edebildikleri, bilgi ve becerileri doğrultusunda sanat, spor, siyaset ve birçok alanda da gelişmeleri için ön ayak olmalıyız. Birliktelik ruhunu yakalamalıyız. O zaman başarı gelir.” dedi.
Konuşmasında 16 yıllık geçmişe sahip olan sosyal bilimler liselerinin önemine değinen Sayın Valimiz, “Ortaöğretim Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulan bu eğitim kurumlarımız ülkemizin geleceği olan çocuklarımızın eğitimleri açısından son derece önemli bir misyona sahiptir. Bilindiği gibi ülkelerin hukuk adamlarının, yöneticilerinin, edebiyatçılarının, tarihçilerinin yetişmesinde en önemli görev sosyal bilimler liselerine aittir. Bu gün burada tüm insanlığın problemi olan göçün toplumsal etkileri, savaşlar, iklim değişikleri konularının öğrencilerimiz tarafından tartışılması ve fikirler geliştirmesi de bu liselerimizin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur.” şeklinde konuştu.
Dünyada iç savaşlar, terör, ekonomik bunalımlar vb. nedenlerle çok ciddi göçlerin yaşandığını ifade eden Valimiz Sayın İsmail USTAOĞLU, “Ülkemiz de bunu en fazla yaşayan ülkelerin başında geliyor.
Bulunduğu coğrafya, stratejik pozisyonu nedeniyle yüzyıllardır Anadolu göçlerin merkezi haline gelmiş, göç güzergâhının, göç koridorunun ana merkezi olmuştur. Bizim ülkemiz göç anlamında 1951 yılında Cenevre Antlaşması’nın yüklediği birçok yükümlülüğü yerine getiren bir ülkedir. Bu kapsamda Türkiye’deki göçmenlere ve mültecilere yönelik sistemli düzenlemelerle ortaya çıkması muhtemel birçok sorununda önüne geçilmesine çalışılmaktadır.” diye konuştu.
MEB Ortaöğretim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Sayın Şükrü Gündemir ise yaptığı konuşmada, “81 ilden yüzleri aydınlık yüzlerce öğrencimizi burada birlik içerisinde görmek çok memnuniyet verici bir tablo. Sizlere teşekkür diyorum. Sempozyumumuzun bu yıl 11’incisini gerçekleştireceğiz. Hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.” dedi.
Milli Eğitim Müdürümüz Hızır AKTAŞ da yaptığı konuşmada, “Öncelikle, 29–30 Nisan tarihleri arasında, iki gün süreyle ilimizde gerçekleşecek olan Bakanlığımız Ortaöğretim Genel Müdürlüğünce düzenlenen Sosyal Bilimler Liseleri Ulusal Öğrenci Sempozyumu’na ev sahipliği yapacak olmaktan şahsım ve tüm Trabzon adına büyük bir mutluluk duyduğumuzu bildirmek isterim. Sizlerin de, yeşille mavinin şairane bir edayla kucaklaştığı, bu şirin Karadeniz şehrinde olmaktan büyük bir keyif ve huzur alacağınızı temenni ediyor, hepinize en kalbi duygularımla hoş geldiniz diyorum.
Değişimin hızlı ve sürekli olduğu bir çağda hayat süren bizler, millet olarak bu değişime ayak uydurmamız hatta liderlik yapmamız gerektiğinin bilincindeyiz. 2023-2071 hedefleri doğrultusunda kendisine derin bir ufuk çizen devletimiz, bu gaye kapsamında çok ve nitelikli düşünen, çalışan ve üreten nesiller yetiştirmek zorundadır.
Her alanda iyi yetişmiş, geleceği bugünden okuyabilen, milli ve manevi değerlerine sahip bireylere ihtiyacımız var. Şuan karşımda duran, gelecekte ülkemizi yönetmeye talip ve aday olan gençler, iki gün süreyle, birçok bildirinin sunulacağı birbirinden nitelikli paylaşımlarla kendilerini geliştireceklerdir.
Ayrıca sempozyumumuz, sosyal bilimler ve edebiyat alanında ihtiyaç duyulan üstün nitelikli bilim insanı yetiştirmeye kaynaklık etmek, ilgi ve yetenekleri üst düzeyde olan öğrencileri bu alanda yükseköğretime hazırlamak, bilimsel, kültürel ve teknolojik gelişmeleri izleyebilecek düzeyde yabancı dil öğrenmelerini sağlamak, öğrencileri araştırmaya yöneltmek, sosyal bilimler alanında yeni buluşlara ilgi uyandıracak ortam ve şartları hazırlamak, öğrencilerde geçmiş nesiller ile çağdaşları arasında ortak duygular uyandırılmasını sağlamak, Türk sanat ve kültür birikimini anlayıp yorumlayabilen, yeni bilgi ve projeler üretebilen bireyler yetiştirerek toplumun ekonomik ve kültürel kalkınmasına bilinçli bir şekilde katkıda bulunmak amaçlarıyla kurulan sosyal bilimler liselerinin kurumsallaşmasına ve geliştirilmesine katkı sağlayacak ve toplumda farkındalık oluşturacaktır.
Değerli Hazirun,
İnsanlığın, basiret bağlanması yaşadığı bu yüzyıldan, gerekli dersleri çıkarmalıyız. Savaşlar, savaşların yol açtığı göçler, bu göçlerin içtimai sonuçları ev bu kargaşadan beslenen terör örgütleri. İnsanlık bu buhranları bir daha yaşamamalıdır. 21. yüzyıl insanlığın huzur ve güvenliği için adımların atıldığı bir barış çağı olmalıdır. Baskın bir dil ve medeniyet algısının diğer kültür ve medeniyetleri istila ve imha etmesi olarak ortaya çıkan bir küreselleşme sorunu ile karşı karşıyayız. Tüm bu sorunlara çözüm üretecek ve bir daha vücut bulmasını önleyecek fertlerin yetişmesi çok önemli ve elzemdir.
“21. Yüzyıl İnsanlık Tehditleri” ana konusuyla gerçekleştirilecek Sosyal Bilimler Liseleri 11. Ulusal Öğrenci Sempozyumu’nda öğrencilerimiz, Göçün Toplumsal Etkileri, Savaşın Değişen Yüzü, İklim Değişikliği ve Çevre, Terör ve Teknoloji gibi son derece kritik ve stratejik konularda yaptıkları araştırmalarını bizlere sunacaklardır. Gençlerimize ve onları koordine eden öğretmenlerimize şimdiden üstün muvaffakiyetler diliyorum.
Sözlerime son verirken Sempozyumu’muzun yeni fikir ve bilimsel oluşumlara vesile olmasını temenni ediyor, katılımcılarımıza çalışmalarında başarılar diliyor, saygılar sunuyorum.” dedi.
Sosyal bilimler liselerinin ülkemizde daha da kurumsallaşmasına, geliştirilmesine ve kamuoyunda farkındalık oluşmasına katkılar sunması amacıyla düzenlenen sempozyumda gün boyunca beş farklı salonda toplam on beş ayrı panel gerçekleştirildi. “21. Yüzyıl İnsanlık Tehditleri” ana başlığı altında, “Göçün Toplumsal Etkileri”, “Savaşın Değişen Yüzü”, “İklim Değişikliği ve Çevre”, “Terör” ve “Teknoloji” konularında sunumlar gerçekleştirildi.
Trabzon Milletvekili Sayın Bahar AYVAZOĞLU’nun da iştirak ettiği gün sonundaki kapanış töreninde ise Sempozyum’un sonuç bildirgesi okundu, katılım sağlayan öğretmen ve öğrencilere belgeleri takdim edildi.
Program toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.